2022. 11. 13.

Élősködők, avagy visszatekintés a 2019. évi Oscar-gálára

Filmajánló

Csak most jutottam el oda, hogy meg tudjam nézni az Élősködőket, ugyanis kissé szkeptikus vagyok a koreai filmekkel. Ez azonban kellemes meglepetést okozott.

A film igazi társadalomkritika, bemutatja a koreai nyomornegyedet és a leggazdagabbakat is. És hogy a szegény nem mindig jó, a gazdag pedig nem feltétlen gonosz. A szegény Ki-woo család azonban lehetőséget kap, hogy egy tehetős családnál dolgozzon. Ezek után pedig mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb pénzt nyerjék ki belőlük. Közben elfelejtve, hogy honnan is jöttek igazából. Azonban talán a pénz hatására, vagy a félelem, hogy elveszítik azt, egyre durvább tettekre kényszeríti őket. Meddig lehet fenntartani egy ilyen rizikós színjátékot? A film meglepő fordulatokat tartogat az emberi természet változásairól. Az atmoszféra csodálatos, főleg azoknak, akik szeretik a keleti kultúrát. Az operatőri munka pedig viszi a hátán a filmet.

Mikor megtudtam, hogy az Élősködők nyerte a 2019-as Oscar-díjat, kicsit csalódott voltam. Abban az évben mindegyik jelölt nagyon megérdemelte volna.

Lehet kicsit elfogult vagyok a Taika Waititi által rendezett Jojo nyuszival, de a maga stílusában tökéletesen átadta a második világháború szomorú valóságát, melyet a benne élő kisfiú még nem is értett igazán, de elvakultan követte a náci elveket. Azonban mikor a saját padlásán egy zsidó lányt talál, megismeri a másik oldal történetét is.

Az ír ugyan Netflix által készíttetett film, de aki rászán 3 órát, és szereti a Martin Scorsese féle gengszter filmeket, örülni fog. A film koncepciója az lehetett, hogy minden 80-as évekbeli színészt egy filmben szerepeltessenek, és egy valós történetet dolgozzanak fel. Hát sikerült. A CGI-t nem véletlen kritizálták, tényleg érdekesen fiatalították Robert De Niro-t és Al Pacino-t.

A Volt egyszer egy Hollywood sokaknak nem a kedvenc Quentin Tarantino filmje, szerintem viszont megéri a három órát, amiben "nem történik semmi". Tény, hogy kicsit nehezen indul el, és amikor elindul, már vége is a filmnek, mégis tartogat érdekes dolgokat (nem csak Brad Pitt felsőtestét). Tarantino az egyetlen rendező, akinek megbocsájtjuk, ha változtat a történelmen, mint a Becstelen brigantykban, vagy a Django elszabadulban, tökéletesen itt is megteszi. Szóval, ha valaki megnézi, mindenképp nézzen utána, valójában hogy is történtek a dolgok.

A Kisasszonyok tökéletes adaptációja a könyvnek, kiváló színészekkel. A könyv hangulatát hűen átadja.

Az 1917, a díjra talán a legesélyesebb film, egy versenyfutás az idővel, mindez az első világháború alatt. Vizuálisan elképesztő, nem véletlen kapott Oscar-díjat a legjobb operatőr, a legjobb vizuális effektek és a legjobb hangkeverés kategóriában.

A másik Netflix által készíttetett film a Házassági történet. Ijesztően reálisan mutatja be a válás szélére sodródott házaspár életét. A filmben Adam Driver és Scarlett Johansson is megmutatja elképesztő tehetségét.

A Joker sokak szerint érdemelt volna több díjat, de legalább Joaquin Phoenix megkapta a legjobb férfi főszereplő díját. A film társadalmi és mentális problémával foglalkozik, elég hatásosan.

A legkevesebb figyelmet kapó film Az aszfalt királyai volt, Matt Damon és Christian Bale főszereplésével. A film 1963-ba kalauzol minket, az autóversenyzés világába.