2021. 10. 02.

Szilágyis Baráti Kör

Bemutatkozás

A Szilágyis Baráti Kört 1989-ben a gimnáziumban tanító tanárok alapították azzal a céllal, hogy legyen egy olyan független szervezet, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szereti, fontosnak tartja az intézményt, támogatja annak célkitűzéseit, az oktató-nevelő munka fejlesztését.

Feladatai:

  • a gimnázium hagyományainak ápolása
  • az oktatás és a nevelés során teremtődött értékek felkutatása és ápolása
  • az iskola anyagi helyzetének társadalmi eszközökkel történő javítása
  • a diák tehetségek gondozása és támogatása
  • az egykori diákok közösségének kialakítása és az iskola határozott karakterének fölerősítése

Ha valaki szeretne a Baráti Kör tagja lenni, akkor nincs más teendője, mint a gimnázium titkárságán ezt a szándékát írásban bejelenteni, s az éves tagdíjat befizetni. Innentől kezdve már csak rajta múlik, hogy találkozik-e a többi SZEG baráti körössel, hiszen az minden évben a hagyományos Erzsébet Napon tartja éves közgyűlését, itt számol be a Baráti Kör elnöksége az elmúlt év eseményeiről, eredményeiről.

A Baráti Kör 1990-ben létrehozta a Szilágyis Alapítványt, melynek elsődleges feladata, hogy anyagilag segítse, támogassa a Szilágyi kiemelkedő tehetséges tanulóit, járuljon hozzá, hogy a diákok kellemesebb körülmények között legyenek, valamint hogy a gimnázium jó közösséggé formálódjon.

A Baráti Kör az Erzsébet Napon tartja éves közgyűlését, ahol értékelik az eltelt időszakot, és a következő év feladatait fogalmazzák meg. Az esemény arra is alkalmat ad, hogy a tagok kötetlen formában találkozzanak, beszélgessen. Az új támogatókat is mindig szeretettel várják és fogadják.

A szervezet elnöke 2008-2021 között Dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla, a gimnázium tanára volt. Jelenleg Rázsi Botond Miklós intézményvezető az elnök, elnökségi tagjai Gönczi Sándor és Csatáry Béla.

2011 óta minden évben a Baráti Kör a tanárok szavazatai alapján odaítéli az Év Tanára Díjat.

A Baráti Kör szeretettel vár minden volt szilágyist!