2021. 10. 06.

A vizsgaközpontról

Az ICDL (Nemzetközi Számítógép-használói Jogosítvány – International Computer Driving Licence) bizonyítvány arra hivatott, hogy igazolja tulajdonosa számítástechnikai tudását. A 1997 óta működő rendszer jelentősen kibővült, követve a kor folyamatosan fejlődő igényeit. Ma már 18 féle vizsgát (modult) lehet letenni.

Hogyan szerezzünk ICDL-bizonyítványt?

Magyarországon ICDL-vizsgát bármely akkreditált ICDL-vizsgaközpontban lehet tenni. A vizsgák megkezdése előtt a jelentkezőnek regisztrálnia kell. A regisztráció a hivatalosan akkreditált vizsgaközpontokban történik. A regisztrációt követően a vizsgázók megkezdhetik a modulvizsgákat. A regisztráció érvényessége nincs határidőhöz kötve, az bármeddig érvényes, így a vizsgázók folyamatosan tehetik le a vizsgáikat.

Akreditált vizsgaközpontunk 8 vizsga letételére ad lehetőséget:

  • Számítógépes alapismeretek
  • Online alapismeretek
  • Szövegszerkesztés
  • Táblázatkezelés
  • Adatbázis-kezelés
  • Prezentáció
  • Webszerkesztés
  • Képszerkesztés

2020-ban az ICDL rendszer alapvetően megújult. A legnépszerűbb nyolc modult már egy elektronikus vizsgáztatási rendszerben (Sophia) lehet letenni. A vizsgák változatlanul az akkreditált vizsgaközpontokban zajlanak.

Két kötelező vizsga van: a Számítógépes alapismeretek és az Online alapismeretek modul, az összes többi teljesen szabadon választható, és korlátlan ideig bármikor teljesíthetők.

A vizsgák

Vizsgára bármely akkreditált vizsgaközpontnál lehet jelentkezni. Minden vizsga 45 perc. Mivel az ICDL gyártó-független program, a vizsgákat az adott vizsgaközpontnál rendelkezésre álló akkreditált szoftverek bármelyikének használatával le lehet tenni. Egy napon több modulból is tehető vizsga, azonban sikertelen vizsgát ugyanazon a napon megismételni nem lehet.

A vizsgázó a modulvizsgák letétele után, amennyiben négy, majd hét modult sikeresen teljesített, elektronikusan hitelesített, nemzetközileg elismert ICDL bizonyítványt kap, amelyet minden vizsgázó a saját fiókjából letölthet, kinyomtathat, vagy bárhova elektronikusan elküldhet. A bizonyítványt elektronikus aláírás hitelesíti.

Árak

A regisztráció díja egységesen: 9 000 Ft (vizsgaszámtól függetlenül)

Vizsgadíj: diákok részére: 3 000 Ft, felnőttek részére: 4 500 Ft

A vizsgázó külön díj ellenében igényelheti ICDL bizonyítványának papír alapú, keményfedeles formátumban való kiállítását. Az igénylést az ICDL honlapon keresztül lehet megtenni: https://njszt.hu/hu/form/kemenyfedeles-ecdl-bizonyitvany

A keményfedeles, papíralapú bizonyítvány díja: 4500 Ft (postaköltséggel együtt)

Iskolánkban az ICDL vizsgáztatást végző tanárok: Árvai Hilda és Csatáry Béla

Érdeklődni: Árvai Hilda, hilda@szilagyi-eger.hu, +36 36 324 808

Részletesebb információk a https://njszt.hu/hu/icdl oldalról kaphatók.