2021. 11. 21.

Erzsébet-nap 2021

Méltón ünnepeltük meg névadónkat

Intézményünk minden évben Erzsébet napon rendezvénysorozatot szervez névadónk tiszteletére.

Idén ez november 16-án, kedden délután indult, vers- és prózamondó versennyel, melyen a hagyomány szerint női szerzők alkotásait, illetve nőkről vagy nőkhöz szóló műveket adtak elő a versenyzők. Nem csak Eger gimnáziumaiból, hanem Sárospatakról, Szerencsről, Miskolcról, Gyöngyösről és Bátonyterenyéről is érkeztek diákok és felkészítőik. A zsűrit Gál Ildikó, az iskola egykori tanára, a verseny alapítója, Batári Antal, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Németh László-díjas pedagógus, és Hegymegi Flóra Hajnalka, az iskola egykori diákja alkotta. A versenyt az egri Numan Pékség és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Üzleti Reggeli tagjai támogatták.

A szokásokhoz híven a verseny előtt egy rövid író-olvasó találkozóra is sor került, Hegymegi Flóra Gál Ildikóval beszélgetett a nemrég megjelent, Életképek című könyve kapcsán.

November 19-én, pénteken reggel az iskolánk képviselői és a meghívott vendégek megkoszorúzták Szilágyi Erzsébet szobrát az iskola udvarán. Az ezt követő ünnepségen Ballagó Zoltán tankerületi igazgató mondott köszöntőt, aki az intézményben folyó magas színvonalú munka méltatása mellett a beszédében Halasi Mária írónőt idézve arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy „a nevelés igen jó módszere, hogy szeretni kell az embereket, s akkor megváltoznak”. Rázsi Botond Miklós intézményvezető ünnepi beszédében Szilágyi Erzsébetnek a nemzet sorsában és a fia életében betöltött szerepét, és az iskola szellemiségére gyakorolt hatását állította a középpontba: „Mi ez a szellemiség? Tudásunk legjavát adva, céltudatosan, de szeretettel nevelni, növelni a ránk bízott fiatalokat! Nem szerénytelenség azt állítani, hogy tesszük ezt szép eredménnyel, vagyis úgy bocsájtjuk őket, titeket, útra, hogy utána helyt tudnak, tudtok állni a világban.” Ennek igazolásaként felsorolta az iskola legfontosabb tanulmányi mutatóit, az elmúlt év legszebb versenyeredményeit, valamint megemlítette azt, hogy a Szilágyi idén egyedüli Heves megyeiként került be a legjobb száz gimnázium rangsorába, a 82. helyen.

A beszédek után Virágh Márk, aki tavaly nyerte el „A LegSZÖSZöseb végzős” címet, átadta az iskola kulcsát az idei nyertesnek, Herman Dorkának (12.c). Az intézményvezető és a Szilágyis Alapítvány kuratóriumának leköszönő elnöke, Tóthné Szük Erzsébet, 36 eredményes diáknak alapítványi jutalmat osztott ki, valamint átadták Kassainé Csuti Dórának az Év Tanára, Gönczi Sándor nyugalmazott intézményvezetőnek pedig a Pro Schola díjat. Az ünnepségen elhangzott még a versmondóverseny első két helyezettje, Kónya Boglárka (Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium) és Bérczessy Boglárka (Egri Dobó István Gimnázium) szavalata. A délelőtt a szilágyis diákokat is felvonultató, Bécsi Gyula vezette Lajtha László Néptáncegyüttes fergeteges, „Víg Eger körül van kerítve” című bemutatójával végződött, mely során Eger környéki néptáncokban és népdalokban gyönyörködhetett a közönség.

A rendezvénysorozat aznap délután a Szilágyis Baráti Kör közgyűlésével folytatódott, ahol megválasztották az alapítvány új elnökét, Fajcsák Dénes volt szilágyis diákot, megyei főépítészt, este pedig zárásként, az Erzsébet-nap megkoronázásaként a végzős diákok nagy sikerű standard és latin táncbemutatót tartottak, Kiss Róbert koreografálásával.