2023. 02. 19.

A menü

Filmajánló

Amikor neves színészek kerülnek a menüre, egy sikeres rendezővel, biztos, hogy valami jó sül ki belőle. Így volt ez Mark Mylod-dal (Trónok harca, Szégyentelenek).

Margot (Anya Taylor-Joy) partnerével, Tylerrel (Nicholas Hoult) egy neves séf (Ralph Fiennes) különleges vacsorájára indul egy szigetre, ahol minden fogás mellé külön történet jár. Csupa híres és gazdag emberek a vendégek, akikből sugárzik az arrogancia és a burzsoá viselkedés, mintha ők mindent megtehetnének. Ám a vacsora során a séf történetei egyre személyesebbek és bizarrabbak lesznek.

A konyhaművészetet kontrasztba állítja az élettel, a társadalmi különbségekkel, mindezt fekete humorral, szatirikusan ábrázolva. Olyan témák kerülnek terítékre, mint a kiüresedés, az érzelmi és mentális kiégés, illetve az ezzel járó problémakör. Valamint, hogy a sznobizmus kiöli a művészetből a lelket.

A film egy ponton hangvételt vált, ezek után sok kérdés felmerül, melyekre nem kapunk kielégítő választ. A karakterek eredetiek, de nincsenek élethű döntéseik, talán ez segíti elő az abszurditást.