2022. 01. 26.

Bemutatkozik az Erica-C Dance School and Company

Riport

- Kérlek, mutatkozz be!
- Zsámbokiné Vadas Szilvia a nevem, vagy ahogy mindenki ismer, Szivacs. Az egri és ózdi Erica-C Dance School and Company (ECDS) művészeti vezetője, koreográfusa, táncoktatója vagyok. Az ózdi iskola idén 23 éve, az egri iskola idén 18 éve működik az irányításom alatt.

- Mikor alakult az ECDS? Mióta működtök Egerben?
- 1990-ben indult el Budapesten, és az én vezetésem alatt 2021 szeptemberében kezdtük el a 18. tanévünket az egri tánciskolában.

- Mióta versenyzik a tánciskola hivatalos versenyeken? Mik a legjobb eredményeitek?
- 15 éve állandóan jelen vagyunk az országos és nemzetközi megmérettetéseken. Az egri iskola már több versenycsoportot is kinevelt a táncosok soraiból. 8-szoros magyar bajnoki címet és 3-szoros Európa bajnoki címet tudhantunk magunkénak. Ezen kívül, legjobb koreográfia, legjobb design különdíjakat is hoztunk el számos magyar és Európa-bajnokságról.

- Mit kell tudni a stílusról, amit képviseltek? Kiknek ajánlod, hogy csatlakozzanak?
- A hip-hop stílust képviseljük, az abszolút ránk jellemző módon, nagyon komoly jazz alapokkal vegyítve, a new style és break távol esik tőlünk. Ha valaki megnézi főleg a fellépő és versenycsoportjaink koreográfiáit, nagyon sokszor halljuk vissza, hogy videó klipekben látni ilyen táncokat. Ezeknek mindig örülünk, mert úgy érezzük, hogy a hip-hop-on belül is saját stílusunk van, néha át is lépünk határokat bizonyos táncok irányába, ha a zene, a csoportba járó fiatalok stílusa vagy az adott koreográfiaötlet éppen megkívánja. Talán pont ez a színesség, ami vonzó a növendékeink számára. Mindenkinek tudom ajánlani, teljesen kezdőknek, akik még csak most ismerkednek azzal, hogy mi is az a kifejezés táncolni tanulni, vagy már korábban, bármilyen táncműfajban valamilyen alapot megszerzett fiatalnak, aki nálunk szeretné szélesíteni a tánctudását. Kicsi gyerekektől kezdve egészen a felnőtt korosztályig bárki jöhet, elkezdheti, kipróbálhatja nálunk a táncolást. Alapvetően tudásszintenként és korosztályonként szétválogatott csoportok rendszerében tanítunk, így a növendékek sem „görcsölnek” rá, hogy tőlük idősebbekkel vagy éppen fiatalabbakkal, ügyesebbekkel vagy kezdőkkel kell együtt táncolniuk.

- Hány egri csoport van jelenleg?
- Jelenleg 6 tánccsoportunk működik korosztálytól és tudásszinttől függően, ebből 2 csoportunk versenycsoport is egyben.

- Milyen hangulatban telnek a táncórák?
- Véleményem szerint szuperül, de erről inkább a gyerekeket kellene megkérdezni. Egy biztos, mi, a tanárok igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a szürke hétköznapokból kizökkentsük őket és egy vidám, pörgős, családias hangulatú, összetartó csapatot kovácsoljunk a gyerkőceinkből. Mindezt persze úgy, hogy a fejlesztés és a tanítás számukra szinte észrevehetetlen legyen. Próbálunk rájuk nemcsak a táncban odafigyelni, hanem az életben is. Fontos, hogy érezzék, nálunk támogatásra, biztatásra, bármilyen téren segítségre találnak. Mivel nyitott, barátkozó, cserfes, energikus növendékeink vannak, így ezt nagyon könnyű abszolválni.

- Vannak több napos fellépések az ország különböző pontjain, milyen jellegű rendezvényekre hívnak benneteket?
- Ezen a területen nagyon széles a spektrum, városi rendezvény, egyetemi rendezvények, középiskolás rendezvények, falunapok, díjátadók, fesztiválok és még sorolhatnám hosszan. Van, amikor a Balatonig kell utaznunk, és van, amikor csak a Dobó térig.

- Minden félévben megrendezésre kerül egy gála. Mesélj erről bővebben!
- Igen, számunkra a leginkább várt és általunk- talán nyugodtan mondhatom- a legjobban szeretett rendezvények a saját tánciskolás rendezvényeink. Van egy félévzáró Nyílt Nap című műsorunk január vége és február közepe között, és van egy tanévzáró ünnepi Gálaműsorunk, vizsgaelőadásunk a tanév legvégén. Ezeken a rendezvényeken kiváló lehetőség nyílik nemcsak a szülőknek, hozzátartozóknak és barátoknak, ismerősöknek, hanem a növendékeinknek is, hogy felmérjék, megnézzék, ki-mennyit fejlődött az elmúlt fél vagy 1 évben. Ilyenkor az egész tánciskolánk együtt van, már a színpadi főpróbán, az előadások előtt, alatt és utána is. A kicsik és a kezdők nagyon sokat tanulnak a nagyoktól, akikre felnéznek minden értelemben. A versenycsoportjainktól elvárjuk, hogy nemcsak a táncban, a színpadon, de minden élethelyzetben úgy viselkedjenek, hogy ők a minta a következő generáció számára. A 17 év tapasztalata alapján nyugodtan mondhatom, hogy bizony nagy sikerrel bírnak ezen rendezvényeink, hiszen a még esetleg kétkedő szülők, vagy akik távolabb állnak a tánctól vagy a zenei stílusunktól, is meggyőződnek arról, hogy jó helyen van a gyermek, fiatal. A műsorainkban mindenki megtalálja a neki tetszőt, zenében, táncban, csoportban, vagy akár 1-1 táncosunk személyében. Profi, jól felkészült, szuper hangulatú, változatos, lendületes, felpezsdítő, fiatalos... Azt hiszem ezek a jelzők pontosan passzolnak a rendezvényeinkre, ha néhány szóban szeretném jellemezni őket.

- Milyen szintű csoportok indulnak?
- Mindegyik csoportunk valamilyen fantázianévvel rendelkezik, így ez alapján nehéz lenne a kívülállóknak elmondani, de ha érthetően szeretnék válaszolni, akkor kezdő, haladó, company előkészítő, company csoportjaink vannak, gyermek junior és felnőtt korosztályban. A kezdő csoportjainkba való bekerülés nem kötött semmiféle felvételihez, oda bárki beiratkozhat, ha van olyan új jelentkező, aki már rendelkezik valamilyen táncos alapismerettel, nála egy szintfelmérő órán döntjük el, hogy melyik csoportunk lenne számára a legideálisabb. Volt már arra is példa, hogy teljesen új jelentkező egyből versenycsoportba került, de ez nem gyakori azért.

- Mikor és hol lehet beiratkozni? Hány éves kortól lehet jelentkezni?
- A 2021/2022. tanévünkre év elején (szeptember) és félévkor (február) lehet jelentkezni, beiratkozni. Helyileg a Neumann János Gimnázium főépületében működünk, de a Fan Klub ECDS facebook oldalon is lehet érdeklődni, vagy akár telefonon, személyesen nálam is be lehet iratkozni: Zsámbokiné Vadas Szilvia 06-30-239-5868