Beszámoló a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány támogatásával megvalósuló munkánkról
Richter szakkör
Az élelmiszeriparban leggyakrabban alkalmazott és egyik legfontosabb adalékanyag a nátrium-klorid, amelynek az ízesítő szerepe mellett technológiai jelentősége is van, mint például az élelmiszerek tartósítása. Egy oldatban feloldott sók mennyiségét vezetőképesség mérővel is meg lehet határozni. A gyakorlatok során először egy ismeretlen koncentrációjú NaCl oldat koncentrációjának meghatározását kellett elvégezni vezetőképesség méréssel (konduktometria). Itt megtanulták a műszer használatát és a mérés alapjait a diákok. A következő alkalommal már egy szárított, sózott hal sótartalmát vizsgálták, ahol a minta előkészítése is külön gyakorlati feladat volt.
Az országos Mentovich Ferenc Természettudományi verseny döntőjére való készülésben, az új mikroszkóp is segít.