2021. 10. 07.

Megújul intézményünk arculata

Elindult új honlapunk

Mindnyájan tudjuk a történelem- és irodalomóráról, hogy ki volt Szilágyi Erzsébet: tekintélyes, vagyonos és nemes család sarja, a törökverő Hunyadi János kormányzó felesége, Mátyás királyunk édesanyja. Ő igazgatta a Szilágyi és Hunyadi család birtokait, amikor a család férfitagjai a törökök ellen és Garai-Cillei ligával folytatott polgárháborúban harcoltak, és ő segített fiát a trónra jutni. Mindegyik szerepében a háttérben tevékenykedett, de nélküle vélhetően nem így alakult volna hazánk története.

Erős kezű, határozott, céltudatos ember volt, akit a kortársai is „hős asszonynak” hívtak, mert ezt követelte tőle származása és életének alakulása, de biztosan nagy szeretet élhetett a szívében fia, családja, és az egész nemzet iránt is. Táplálta, védte és nevelte fiát, de hátra tudott lépni, amikor az felnőtt és saját lábára állt.
Valódi alma mater volt ő, melynek eredeti jelentése tápláló anya, így elődeink teljesen jogosan gondolták megtisztelőnek intézményünket róla elnevezni. Nekünk, szilágyisoknak kezdetektől az a szándékunk, hogy tudásunk legjavát adva, céltudatosan, de szeretettel neveljük a ránk bízott fiatalokat, és nem szerénytelenség azt állítani, hogy tesszük ezt szép eredménnyel, vagyis úgy bocsájtjuk őket útra, hogy utána meg tudják állni a helyüket a világban.

Szilágyi Erzsébet múltban gyökerező példáját követve közben arra is ügyelnünk kell, hogy folyton megújuljunk szemléletünkben, módszereinkben, eszközeinkben, és ennek tükröződnie kell arculatunkban is. Egy valamirevaló szervezet – márpedig a Szilágyi nem akármilyen iskola – időről időre fel kell, hogy frissítse – divatos szóval élve – imázsát, és a mi esetünkben erre most jött el az alkalom.
A fenti gondolatok jegyében alkottuk meg új logónkat, melyben – megtartva a hollót, Hunyadi Mátyás címerállatát, amely Arany János verse révén édesanyja attribútumává is vált – megjelenik maga Erzsébet, a hős nemesasszony, az anyakirálynő, nemzetünk sorsának formálója. Arcvonásairól sajnos nem maradt fenn korabeli ábrázolás, ezért azokat mindenkinek a fantáziájára bízzuk, de úgy gondoljuk, hogy a néhány szép vonallal megrajzolt sziluett tükrözi mindazt, amit róla tudunk és gondolunk. Köszönet érte Tóth László művésztanár kollégánknak és Szutor Zsolt grafikusnak.
Megújított logónk és a hozzá tartozó színek, betűk és egyéb grafikai kellékek segítségével indítjuk útjára friss arculatunkat, melynek szép példája már látható iskolánk homlokzatán. Ma pedig „élesítjük” teljesen újragondolt honlapunkat, mely a szokásos címen (https://www.szilagyi-eger.hu/) érhető el. Ennek elkészítése Király Roland és Meszlényi Tamás programozókat dicséri. A honlap, megfelelve a kor követelményeinek, optimalizálva jelenik a legkülönfélébb platformokon. Felkerült rá minden aktuális tudnivaló az iskolával kapcsolatban, de archív formában a régi tartalmak is elérhetők lesznek. Látogassák gyakran, ismerjenek meg minél több dolgot rólunk!
Arculatunk természetesen más felületeken is meg fog jelenni, ezen folyamatosan munkálkodni fogunk. Bízunk benne, hogy a jelenlegi szilágyisoknak és az irántunk érdeklődőknek egyaránt elnyeri a tetszését, és ezáltal még vonzóbbá válunk számukra.