2021. 11. 11.

Négy év – négy nyelv – négy nyelvvizsga

Beszélgetés Fekete Annával (12.a) a Nyelvtanulás Hete alkalmából

V.F.: Anna, a nyelvek terén fantasztikus sikereket tudhatsz magadénak: angolból, olaszból, franciából és spanyolból egyaránt rendelkezel nyelvvizsgával. De ne siessünk ennyire előre, menjünk vissza a kezdetekhez! Milyen indíttatásból kezdtél el nyelveket tanulni?

F.A.: Körülbelül 10 éves voltam, amikor nagyon megtetszett az olasz nyelv, amit nem sokkal később el is kezdtem tanulni. Akkor még nem nagyon volt konkrét célom, csak kíváncsi voltam. Szerintem senki nem sejtette, hogy évek múlva majd nyelvvizsgázom belőle, és még más nyelvek tanulásába is belekezdek.

V.F.: A nyelvek sikeres elsajátítása érdekében magántanárhoz jártál vagy az online nyelvtanulást választottad?

F.A.: Az angol nyelvet elsős koromtól kezdve iskolai keretek között tanultam, aztán valamikor ötödik–hatodik osztályban elkezdtem „egészségtelenül nagy mennyiségben” feliratos sorozatokat nézni, és attól kezdve szinte magától ment. A másik három nyelvet magántanárnál tanultam, illetve a franciát még általánosban nyelvi lektornál, aztán itt a Szilágyiban is folytattam az elsajátítását. 

V.F.: Mi volt a fő motivációd a nyelvtanulás során?

F.A.: Az, hogy érteni akartam a nyelveket. Persze, egy idő után már szó volt érettségiről és nyelvvizsgákról is, de a fő motiváció továbbra is az maradt, hogy majd „éles helyzetekben” beszélgetni tudjak az adott nyelveken.

V.F.:  Mennyi ideig tartott megtanulni egy-egy nyelvet?

F.A.: Leghosszabb ideig az olaszt tanultam, körülbelül 5 évig. Majd a spanyol és a francia következett, ezek már gyorsabban mentek, mivel a három nyelv nagyon hasonlít egymásra. Így azokat már 2-3 év alatt sikerült elsajátítani.

V.F.: Melyik nyelv áll hozzád a legközelebb?

F.A.: Talán az olasz. Ez az egyetlen a négy közül, aminek minden aspektusa érdekel: a kultúra, az ország, tényleg minden.

V.F.:  Melyik nyelvet volt a legnehezebb elsajátítanod?

F.A.: Ironikus módon épp az olasz volt a legnehezebb. Leginkább azért, mert ez volt az első latin nyelv, amit tanultam. Talán túl fiatal is voltam, amikor elkezdtem tanulni, és utólag már tudom, hogy a négy közül minden szempontból az a legnehezebb.

V.F.: Szeretnél más nyelveket megtanulni? Ha igen, melyek ezek?

F.A.: Most úgy érzem nem. Kicsit elég volt a nyelvtanulásból. Viszont vannak még nyelvek, amelyek érdekelnek. Például jó lenne megtanulni valamilyen ázsiai nyelvet, az tényleg különleges lenne.

V.F.: Mit tanácsolnál azoknak a diákoknak, akiknek nehezebben megy a nyelvtanulás? Milyen általad alkalmazott praktikák segíthetnek nekik?

F.A.: Szerintem a leghasznosabb dolog, amire rájöttem az az, hogy nem kell feltétlenül minden nyelvtani szabályt érteni. Elég, ha olyan sokat hallom és látom leírva, hogy egy idő után már nem hangzik jól máshogy, és így helyesen fogom használni. Nekem leginkább az vált be, hogy főleg a nyelvvizsgák előtt, nem tankönyvekből tanultam. Kerestem filmeket eredeti nyelven, utánaolvastam a tétel témáknak a neten, és közben rengetegszer láttam mindenféle nyelvtani szabályt igazi szövegekben alkalmazva, és így sokkal könnyebben megértettem őket.

V.F.: Miként képzeled el magad a jövőben? Szükséged lesz a már elsajátított nyelvekre?

F.A.: Azt, hogy mivel fogok foglalkozni, egyelőre nem látom. Ha minden jól megy, nemzetközi gazdálkodás szakra megyek majd az egyetemen, ahol a nyelvtudás biztos, hogy jól fog jönni.

V.F.:  Köszönöm szépen a beszélgetést. További szép sikereket kívánok a tanulmányaid során!

Virágh Fanni 11.e