2022. 11. 13.

November 14. a diabétesz világnapja

Interjú

November 14-én van a diabétesz világnapja. Tóth Márk 11.b osztályos tanulóval készített interjúban többet tudhattok meg a cukorbetegségről.

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan betegség, amikor a szervezet egyáltalán nem, vagy csak kevesebb inzulint termel, ami elegendő ahhoz, hogy a vércukorszint normál tartományban legyen. A szervezetünk sejtjei csak az inzulin segítségével tudják felvenni a vérből a glükózt. Ha kevés inzulin van, a vérben több lesz a glükóz, ha pedig túl sok inzulin van, az alacsony vércukorszintet eredményez.

Milyen típusai léteznek?

A cukorbetegség (diabétesz) két leggyakoribb típusa az 1-es és a 2-es. Az 1-es az a típusú diabétesz, ami egy autoimmun betegség, a szervezet megtámadja önmagát, és ennek következtében a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek inzulint, így azt külsőleg kell pótolni. Fontos tudni, hogy az 1-es típusú cukorbetegség nem attól alakul ki, hogy valaki sok cukrot eszik, és nem is attól, hogy valaki elkapja. Ez az állapot akár egyik napról a másikra bekövetkezhet, ezért nagyon fontos észrevenni a gyanús jeleket.
A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőtteknél alakul ki, a testmozgásszegény életmód és a rossz táplálkozás miatt. Ez az a cukorbetegség, amitől mindenki óvva int, amire gondolnak az orvosok, amikor azt mondják, hogy táplálkozz egészségesen és kiegyensúlyozottan. Tehát ebben az esetben csak mi tudjuk elkerülni, hogy ne következzen be.

Mik a tünetek?

A cukorbetegségnek nagyon tipikus tünetei vannak. Szinte mindenki hiperglikémiás, azaz a magas vércukorszint tüneteit produkálja. Fáradtságérzés, szomjúság, ennek köszönhetően gyakori vizelés. Az inzulinhiány okozta magas cukor ragadóssá és ketonossá teszi a vizeletet. Ironikus módon az egyik tünet az éhségérzet is, de emellett az anyagcsere problémái miatt fogyás is kezdődik.

Hogyan lehet ezt kezelni?

Mint említettem, a cukorbetegek csak kívülről tudják bevinni az inzulint. A cukorbetegség kezelése az inzulin 100 éves megjelenése óta rengeteget fejlődött. Az inzulint aprócska tűvel is be lehet juttatni ami nem fáj, és az egész eszköz tulajdonképpen úgy néz ki mint egy toll, ezért is kapta az inzulin pen nevet. Az inzulin bevitelére van egy másik közkedvelt megoldás, ez nem más, mint az inzulinpumpa. Ennek előnye, hogy csak 2-3 naponta kell tűszúrást végezni és folyamatosan adagolja az inzulint és finomabban, mint a pen. (Az inzulin nemzetközi egységben van mérve, 100 NE inzulin = 100 ml).
A cukorbetegség a vércukorszintmérésről is szól. Az 1-es típusú cukorbetegek állami támogatással már olyan szuper eszközökhöz is hozzáférést kapnak, mint a folyamatos glükózmérő (CGM), amely 5 percenként méri meg a vércukorszintet és ebből jelentéseket készít, értesít, ha magas vagy éppen alacsony a vércukorszint. Mindezt a zsebünkből is tudjuk nézni, mert kapcsolódik az okos telefonokhoz, és az inzulinpumpákhoz is.

Miért tartod fontosnak a diabétesz világnapját?

Szerintem azokkal a legkönnyebb megbeszélni a betegség okozta problémáinkat, akik igazán megértenek és jó érzés tartozni valahova. Számomra a diabétesz világnapja az összetartozásról szól, hogy nem vagyunk egyedül, és semmi nem akadályozhatja meg a teljes értékű életet. Ugyan a diabétesznél vannak sokkal komolyabb betegségek is, ám nem lehet elfeledkezni arról, hogy a nem megfelelően kezelt cukorbetegség szövődményei igen alattomosak és rendkívül figyelni kell rá, hogy ne alakuljon ki.