2022. 05. 11.

Ruben Brant, a gyűjtő

Filmajánló

Azt mondod, manapság mát nem csinálnak jó magyar filmeket? Csak olyanokat, mint a Pappa pia, vagy a Pesti balhé? Valószínűleg csak nem hallasz az igazán jó magyar filmekről. Mint például a Ruben Brant. 2018-ban ugyanis Milorad Krstić a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával egy elképesztő film noir- és  thriller elemeket ötvöző animációs filmet rendezett.

Te mit tennél, ha álmodban híres festmények szereplői törnének az életedre? Felkeresnél egy orvost. Nos, Ruben Brant művészterapeuta megbízza néhány páciensét, hogy lopják el neki, így megszabadulva az álmoktól. A film cselekménye alatt megtudjuk, mi okozza Ruben rémálmait, és milyen következményei lehetnek a gyerekkori traumáknak. Mindezt egy fantasztikus utazás közben a művészetbe és az emberi elmébe.

Nehéz lenne egyetlen dolgot kiemelni, ami miatt mindenképp megéri megnézni a filmet, de az talán a látványvilág lenne. Minden egyes képkocka önmagában is egy vizuális műalkotás, tárlatvezetés az emberi elmében, lélekben. A karakterek egyediek, és lenyűgözően szürreálisak.

Ami miatt a film igazán élvezhető, az a Cári Tibor által szerzett zene. A kis kece lányomon át Britney Spears átdolgozásig minden megtalálható benne. Még jobban hozzáad a művészeti élvezethez, nem csak a szemünkre hat, hanem a fülünkre is.