2022. 05. 11.

Szabó Anna Rozsi, énekes-dalszerző, a 12.a végzős tanulója

Interjú

Mióta foglalkozol zenéléssel? Milyen hangszereken játszol?

Egész kicsi korom óta foglalkozom a zenével, mivel ilyen környezetben nőttem fel. 8 évig tanultam klasszikus zongorát,de a szívem a könnyűzenéhez húzott, autodidakta módon tanultam gitározni!

Hogyan született az első dalod?

Az első igazi dalomat 2019 elején írtam. Egy zenész ismerősöm motivált, hogy próbálkozzak dalszerzéssel, így az első dalom saját magamnak, bizonyításképp írtam.

Zenei pályán szeretnél tovább tanulni vagy egy komoly hobbiként foglalkozni ezzel?

Egész életemben körülvett a zene, így van olyan, hogy néha soknak érzem. Az egyetemen nem zenét szeretnék tanulni, de ahogyan most is, ez egyszerre szerelem nekem és munka is.

Mi/Ki motivál téged a legjobban?

Három fontos zenei gyökerem van: a magyar népzene, a Beatles és az alternatív könnyűzenei előadók, mint például a Kispál és a borz vagy a Quimby. Mindig azok a zenészek vagy előadók inspirálnak a legjobban, akik ügyesen keverik az egyéniséget és a saját zenei stílusukat. Emellett hiszek a magyar nyelvű dalszövegekben! Főleg, ha jók!

Több Blahalouisiana koncerten is voltál vokalista. Hogyan találtak rád? Mesélnél nekünk bővebben, hogy milyen velük együtt dolgozni?

A Blahalouisiana pont egy olyan zenekar, akiket én magamtól is sokat hallgatok és nagyra tartok. Tavaly nyáron egy fesztivál után beszélgettünk és elhívtak a Kobucis koncertjükre vokálozni. Azóta sokszor muzsikáltunk együtt és ez az idei nyáron sem fog változni. Szeretek egy olyan csapattal dolgozni, akik igényes zenét és szöveget csinálnak, és formálják a hazai hallgatóság ízlését.

Több koncerted is volt már. Melyik a legemlékezetesebb számodra? Miért?

Rengeteg emlékezetes élményem van szerencsére, mégis számomra a legkedvesebb a 2021-es Ördögkatlan fesztivál volt. Sokszor játszhattam már nagyszínpadon csodás zenészekkel, de itt teljesen egyedül, egy gitárral a kezemben muzsikálhattam az embereknek.

Melyik külföldi vagy magyar zenésszel/zenekarral dolgoznál együtt szívesen?

Magyarországon Jónás Verával és Barkóczi Noémivel szívesen dolgoznék, külföldi előadók közül pedig Paul mcCartney-val nyílván és Dua Lipát is nagyon kedvelem!

2021-ben megjelent az első albumod Nyújtsd még címen. Mennyi ideig tartott megvalósítani ezt? Mi az üzenete az albumnak? Melyik dalra vagy a legbüszkébb?

A Nyújtsd még-en az első 5 dalom hallható. Azért fontos nekem, mert ez minden lélegzetvételével én vagyok. Miután megvoltak a dalok, 1 nap alatt felvettük a stúdióban. Ez egy bemutatkozó anyag volt, nem szeretek direktben üzenetet közvetíteni. Ahogy már említettem ezek a dalok rólam szólnak és a megélt nehézségeimről, így nincs egy konkrét társadalmi üzenet mögöttük.

Milyen tanáccsal látnád el azokat a fiatalokat, akik zenélni szeretnének?

Nyitottnak kell maradni a világra és egymásra. Fogadjátok be az impulzusokat, éljétek meg a jó és rossz dolgokat is! Keressétek a lehetőségeket és beszélgessetek minél több emberrel! És ami a legfontosabb: minden legyen lepapírozva!